Media - Activ Opinii și Editoriale Circuitul laudelor Sâmbătă, 26 Mai 2018

Circuitul laudelor

Luni, 03 Mai 2010 18:18
Votează articolul
(3 voturi)

Întrucât relaţia mea cu simţul realităţii este mai degrabă rece, în nici un caz de natură intimă, mi se întâmplă să zăbovesc uneori în câte-o uimire tâmpă şi să nu mă poată trezi din ea nici măcar impresia că am prins urma unei noime. De multe ori mă trezesc plantat într-o situaţie de natură, să-i zicem, culturală, în care asist perplex la derularea unor elogii, care cred că l-ar inhiba până şi pe Hippias, cunoscut ca maestru al înscenării, adesea emfatice, ostentative a propriei excelenţe.

Iar personajul în cauză, beneficiar al unor hiperbole găunoase, fie el vreun scriitor ce-şi lansează ultima carte, conferenţiar pe vreo temă de actualitate, şef de catedră, doctor proaspăt recunoscut, premiantul vreunei reviste etc., în loc să cadă sub masă de groază, că i se atribuie performanţe de care nu s-a suspectat, pe care nici măcar nu le-ar putea înţelege, îl vezi cum începe să expandeze, să-şi împăuneze faţa cu toate zâmbetele cuvenite grandorii, sfârşind prin a triumfa pe soclul lui evanescent, cu fruntea glorioasă înfiptă în azurul nemuririi.

Nu sunt mefient cu colportorii de elogii, nici nu cred că ducem lipsă de contemporani lăudabili pentru acte, decizii ori atitudini, pentru felul în care se poartă ori pentru ceea ce creează. Nedeţinând nici un fel de grilă după care să decid procentele sau natura elogiilor cuvenite cuiva, mă mulţumesc să investighez noima pentru care faptul de-a lăuda ţine de uzul practicilor noastre culturale, dar într-o oarecare măsură şi de riturile comunicării cotidiene. La o ochire grăbită, consider că lauda este adaosul descriptiv adus numelui cuiva. Adică, o dată cu ruinarea limbajului originar, îngeresc,  numele simplu nu mai conţine în sine tot ceea ce ar trebui să fie vizibil din personalitatea cuiva. Practicii adamice a numirii, care nu face decât să indice înspre o persoană, i se adaugă astfel o practică heruvimică, prin care se învăluie în laude invizibilul persoanei indicate (fie ea divină sau umană). Pe scurt, cred că, în esenţă, dincolo de-a fi un fapt ce ţine de protocol sau un simplu joc social, lauda moşteneşte în principiul ei ceva din nevoia raportării la instanţe augurale, dacă se poate la epifanii divine.

Circuitul laudei, chiar dacă se produce strict în mediul social, pune în practică aptitudinea limbii de-a oferi calităţi invizibile lumii, iar facilitatea trivială cu care noi aruncăm discreţionar lauda sau blamul nu compromite principial raţiunea laudaţiei. E drept, dacă o privim în cana cu ceai, luna nouă seamănă mai mult cu un peşte luminos, decât cu un astru ceresc. Asemănător, dacă lăudăm lucrurile nevrednice şi ne înălţăm admiraţia pătimaş către fruntariile futilului, principiul laudaţiei se inverteşte, devenind mai degrabă un soi de cimilitură sofisticată, dacă nu chiar o simpatetică hulă.

Succesori fericiţi ai itineranţilor celeşti, contemporanii noştri au o nemaipomenită înclinaţie spre laudă. Cum sunt foarte modeşti şi au învăţat că nu faci imagine bună dacă te lauzi pe tine însuţi, îşi exercită sus-numitul har asupra celor ce le cad cu tronc, dacă se poate prieteni, care, la fel de infatigabili şi dornici de exprimare, le vor întoarce cu vârf şi îndesat oficiul. Vor găsi un prilej, vor născoci o ispravă, pentru care mai vechiul lor laudator merită la rându-i lăudat – să zicem că asta ar fi o regulă nescrisă a funcţionării oricărui „grup de prestigiu”, a spiritului unei generaţii. Dacă nu pentru inteligenţă, atunci pentru tenacitate, dacă nu pentru talent, atunci pentru hărnicie, dacă nu pentru subtilitate, atunci pentru coerenţă, dacă nu pentru eleganţa exprimării şi stil, atunci pentru corectitudinea articulării ideii, dacă nu pentru elocvenţă, atunci pentru vastitate, dacă nu pentru originalitate, atunci pentru onestitatea raportării la surse, dacă nu pentru harul creator, atunci pentru discernământul critic, dacă nu pentru ce ştie să facă, atunci pentru cum ştie să se poarte, dacă nu pentru importanţa ideii, pentru mulţimea limbilor în care o poate formula, dacă nu pentru prolificitatea operei, atunci pentru carisma publică, chiar pentru expresivitatea vocii sau fineţea gestuală, stilul protocolar de adresare ori bună cuviinţă. Ceva tot se va găsi, dacă intri în aria intenţională a unei persoane influente prinsă de patos laudatoriu.

Întrucât exerciţiul laudei este un rit la-ndemâna oricui, sacerdoţiu cu reguli minime, lucrul cel mai bun ce poate fi făcut e să ne instigăm contemporanii la a se lăuda reciproc. Dacă la început nu vor şti pentru ce, pe parcurs vor afla că exerciţiul ca atare preschimbă calitatea obiectului asupra căruia se exercită, iar ceea ce părea rutină, devine profilaxie, ceea ce începea ca moft ironic, sfârşeşte prin a deveni reţetă de îndreptare a conduitei reciproce. Cel lăudat odată este deja altfel, mai mult ori mai calificat. Prezumţia excesului calitativ în raport cu aparenţa, care stă la temeiul laudei, e modul în care îngăduim lumii noastre să transporte cu sine ceva din „mai multul”, ireductibilul creatorului ei. Lăudând, fie şi sub impresia că avem motive precise, semnalăm  de fapt prezenţa mereu alături de noi a ceva inefabil, transparent ca o aură de prestigiu, deferind persoana umană transcendenţei din care s-a smuls.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Mai multe în această categorie: « Igiena lecturii Rolul gândirii »

Articole recente

Ultimele comentarii

Horoscop

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6).

Your current web browser must be updated to version 7 of Internet Explorer (IE7) to take advantage of all of template's capabilities.

Why should I upgrade to Internet Explorer 7? Microsoft has redesigned Internet Explorer from the ground up, with better security, new capabilities, and a whole new interface. Many changes resulted from the feedback of millions of users who tested prerelease versions of the new browser. The most compelling reason to upgrade is the improved security. The Internet of today is not the Internet of five years ago. There are dangers that simply didn't exist back in 2001, when Internet Explorer 6 was released to the world. Internet Explorer 7 makes surfing the web fundamentally safer by offering greater protection against viruses, spyware, and other online risks.

Get free downloads for Internet Explorer 7, including recommended updates as they become available. To download Internet Explorer 7 in the language of your choice, please visit the Internet Explorer 7 worldwide page.